top of page

Proteina:

 

Proteinat perbehet nga kombinimet e amino acideve ne lidhje peptide qe permbajn karbon, hidrogjen, oxigjen, nitrogjen dhe sulfur.

 

Proteinat jan nje nder klaset e bio-macomolekules (si polisaccarides, lipided dhe acided nukleike), qe perbejn konstituentet kryesor te gjenjave te gjalla.


 Historia e Proteinit:

 

Proteinat jan zbuluar nga Jöns Jakob Berzelius ne vitin 1838 dhe jan nje nga molekulat me te studijuara ne biokemistri.  Fjala 'protein' rrjedh nga fjala greke 'protas' qe do te thot 'i rendesishm', pershkak se proteina ka rol kryesor dhe te rendesishm ne zhvillimin e jetes

 
  Perdorimi i Proteinav:

 

Proteinat kan shum rendesi dhe role ne trup; jan pjes te qdo qelize, muskuj, indeve, enzimeve, trupave te imunitetit, hormonev dhe eshtrave.

Proteinat nevojiten per:

 

 

  • Muskuj dhe rritjen e indeve ( perkahtesisht jan me rendesi ne femijeri, adolesenc dhe gra me barr)

  • Per reparimin e muskujve dhe indeve

  • Rregullimin e pH, ose balanced e bazes acide ne gjak

  • Ruajtjen e peshes se pastert te muskujve, me se tepermi kur jeni ne diet me karbohidrate te uleta.

  • Kontrolliming e shumet te proceseve ne trup ne lidhe me metabolism

  • Zvhillimin e energjis ne trup kur karbohydratet nuk jan te pranishm 

  • Prodhimin e hormonev esenciale

  • Funksion imunitet nga antitrupat e proteines 

  • Immune function via protein antibodies

  • Duke mbajtur balancimin e fluideve nga proteinat e gjakut. 


 Proteinat nga Ushqimi:

Proteinat gjenden ne ushqimet e zakonshme si:

 

Gjithashtu mund te qinded, por me sasi shum te vogel ne perime.  Mun te konsumoni nje sasi te lart te proteines duke e ngren nje diet me disa nga kto ushqime te permendura me lart.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Per te shtuar killazh dhe qe muskut tuaj te rriten, ju duhet te konsumoni nje sasi te madhe te proteines.  Per çdo kg qe peshoni ju duhet te konsumoni 2.2 gram proteina.  Dmth nje person qi peshon 70Kg duhet te konsumoj  154 gram proteina ne dit per te arritur rritjen e muskujve.  Nese deshironi vetem ta keni nje trup atletik dhe te prer ju duhet te konsumoni 1.2 gram protein per 1kg pesh trupi.  Dmth nje person qe peshon 70kg duhet te konsumoj 84gram proteina ne dit.   

 

  • Ne familjen e zogjeve (pula etc) 

  • Peshk

  • Mish (Mish lope, deles, dhije etc) 

  • Qumesht

  • Vez

  • Djadh 

  • Arra

  • Kikirrika

  • Lajdhia 

    

    

    

    

    

    

    

    

    

bottom of page