top of page

Qka jan Karbohidrated? 

 

Karbohidratet jan gjithqka prej sheqerav ne pasta dhe buke.  Nje gje qe te gjitha karbohidratet e kan te perbashket eshte se te gjitha jan te perbera nga njera prej monosaccharides, (Mono=Nje, Sccharide=Sheqer).  Kto tri monosaccaride jan: Glucosa, Fructosa dhe Galactosa.  Te trija kto molekula perbehen nga Carboni, Hydrogjeni dhe Oxygjeni.  Te gjitha kto kan forma te ndryshme te veqanta qe ju japin vetit e tyre junike si shija.                

 

 • Glucose - Glucosa eshte e perber nga 6 karbona, 12 hidrogjena dhe 6 oxygjena.  Ky eshte i vetmi sheqer qe e ndikon sheqerin e gjakut.  Kur ka shum Glucose ne gjak ateher rrine ne muskuj si Glykogen.  Glykogen eshte nje fije e madhe e molekulavet te glykogenit.  Do te foli me von per ket.   

 • Fructosa- Fructosa eshte e perbere njejt si Glucosa, por e ka formen tjeter. Kjo do te thot se reagon ne trupin e juaj ndryshe. Fructosa eshte me e embela nga te tri sheqerat. Fructosa hyn ne gjak por nuk e ndikon nivelin e sheqerit ne gjak.  Mbaje ne mend se vetem Glucosa e ndikon nivelin e sheqerit ne gjak

 • Fructosa, kur hy ne gjak ateher dergohet ne melci, dhe ndahet ne 6 Karbona, 12 Hidrogjena, dhe 6 Oxygjena, dhe ri-formohet ne molekul te glucoses.  Ateher dhe vetem ateher molekula e dikurshme e fructoses leshohet ne gjak.  Por tani eshte ne form te glucoses dhe tani kjo molekul ka ndikim ne nivelin e sheqerit ne gjak, dhe mund te futet ne qelizat e muskujve si glycogen.

 • Galactose -  Galactose eshte e perber si Glocosa; por ky sheqer eshte i pranishem vetem ne Qumesht.
  Glactoses, gjithnje me glucose formojn sheqerin ne qumesht, lactose, qe eshte disacchride.

 • Disaccharides ja dy sheqer te thjesht lidhur bashk.  Si monosaccarided, gjenden tri Disaccharide;
  Sucrosa, Lactosa dhe Maltosa.

   

 

 1. Sucrosa= Glucosa+ Fructosa

 2. Lactosa= Glucosa Galactosa

 3. Maltosa= Glucosa+ Glucosa

 

 

Me nje ide se qka karbohidratet jan dhe si punojn, ju mundeni ta rritni punimit tuaj duke humbur sa me shum pesh dhe duke mos humbur shum energji, permirson gjendjen shendetsore.  Ushtrimet dhe dijetat jan shkenc, dhe si te gjitha shkencat gjithnje ndryshon.  Lexoni sa me shum qe te dini me shum

bottom of page