top of page

Lidhja ne mes Proteines dhe Amino Acideve:

 

Proteina, indet e tua (p.sh.muskujt), nga ushqimi ose nga suplementet, te gjitha permbajn amino acide qe jan te lidhura bashk ne zingjir qe quhen peptide ose polipeptide. 

Amino Acided ndihmojn ne sherimin, rritjen dhe zhvillimin e indeve te muskujve (ndaj amino acided jan gjeja me kryesore e proteines).  Trupi, nga asimilimi i amino acideve, prodhon me shum se 50,000 proteina dhe 15,000 enzime qe e ndikojn trupin e njeriut.

 

Perveq ndihmes se sherimit, rritjes dhe zhvillimit te indeve te muskujve, amino acided ashtu mund ta permirsoj concentrimin, gjumin etc, edhe prodhon kemikale qe e mundesojn trurin te funksionoj si duhet (p.sh., dopamine, glycine, GABA dhe glutamate).

                                                                     

Rolet tjera biologjike te rendesishme qe luajn amino acided jan: transporti i lipideve ne qeliz (carnitine), dhe hudhjen exses te nitrogjenit (ornithine) etj.

Me shum se 100 amino acide jan gjetur ne natyr.  Nga keto amino acide njezet jan konsideruar si 'amino acide standarte' sepse ato jan ne standartin e kodes gjentike.  Keto njezet 'standart amino acide' jan te ndara ne dy kategori -esenciale dhe jo-esenciale

 

Amino Acidet Esenciale Jan:

 • Histidine*

 • Isoleucine

 • Leucine

 • Valine

 • Lysine  

 • Methionine

 • Phenylalanine

 • Threonine

 • Tryptophan

   

  Amino Acidet Jo-Esenciale Jan:

   

 

 • Alanine

 • Arginine

 • Asparagine

 • Aspartic Acid

 • Cysteine

 • Glutamic Acid

 • Glutamine

 • Glycine

 • Proline

 • Serine

 • Tyrosine

   

   

Aminet esenciale nuk mund te prodhohen nga trupi prandaj duhet te miren nga dieta e perditshme.  Aminet jo-esenciale prodhohen nga trupit ne mushkeri.  Barazimi i sakt i amino acidev esenciale dhe jo-esenciale duhet te jet i pranishem ne sasi te mjaftushme para se tja nis prodhimi i muskujve.   

 

bottom of page