top of page

Qka janë Kalorit? 

 

Kalori eshte njesi e energjis.  Shum her kalorit lidhen me ushqim, por ato perfshijn qdo gje qe ka lidhje me energji.  P.Sh. 4 litra benzin kan reth 31,000,000 kalori.

Me specifike, kalorija eshte shuma e energjis, ose nxehtesia, qe mer tja rritesh temperaturen e 1 gram uji 1 grad celsius.  Nje kalori eshte barazi me 4.184 xhules, njesi e energjis e perdorur ne shkencat fizike.

 

Qka Bejne Kalorit?

 

Gjenja njerzore ju nevojitet energjija te jetojn -- te marrin frym, leviz, shtypje e gjaku etj -- dhe ket energji e marin prej ushqimit.

 

Numri i kalorive ne ushqim eshte matja se sa energjie potenciale aj ushqim ka.  Nje gram i karbohidratev ka 4 kalori, nje gram protein ka 4 kalorie, dhe nje gram i yndyres ka 9 kalorie.  Ushqimi eshte i perber nga keto tri grupe.  Pra nese e dini sa karbohidrate , yndyr dhe proteina jan ne ushqim, ateher e dini sa kalori, apo sa energji, aj ushqim ka.

 

Trupi 'djeg' kalorit permes procesit metabolik, ku enzymet thyejn karbohidratet ne glukose dhe sheqere tjera, yndyren ne glykerol dhe acide yndyre, dhe proteinat ne amino acide.

Keto molekula ateher transportohen nepermjet gjakut ne qeliza, ku ose meren per perdorim te menjehershem ose dergohen ne fazen finale te metabolizmit ku ato reagojn me oksigjen per te leshuar energjin e tyre qe perbajn.

 
Nevoja e Juaj per Kalori

 

Sa kalori na duhen qe qelizat tona te funksionojn normal?  Numri eshte in dryshem per cdo njeri.  Mesatarja eshte rreth 2,000 kalori ne dit.

 

Mesatarja eshte 2,000 ne dite, por trupi juaj ndoshta lyp me shum ose me pak se 2,000 kalori.  Gjatesia, pesha, mosha, mashkull apo femer, dhe sa i levizshem jeni ne dit, te gjitha kto luajn rol.

 

Kalorit, Yndyra dhe Ushtrimet

 

Pra cka ndodh nese ju merni me shum ose me pak kalori se sa trupi juaj hargjon?  Ju ose shtoni
apo humbni pesh.  Mbledhja e 3,500 kalorive extra ne trup perbejn 453 gr yndyre -- yndyra eshte
menyra gje qe trupi ruan energji per dit te veshtira.  Nese, ju hargjoni 3.500 kalori duke ushtruar
apo duke mos ngren, trupi juaj do te mer 453 gr yndyr dhe do ta perdor si energji.  Keshtu hupni killazh

Nje gje per ushtrime eshte se e rrit shpejtsin e metabolizmit tuaj, ateher metabolizmi juaj mer koh te kthehet ne gjendjen normale.  Aj vazhdon te punoj ne shpejtsi ma te nalt; trupi juaj hargjon nje numer te madh te kalorive per nje dy ore pasi qi ju keni ndaluar ushtrimet. 

 

Kalorija e proteinit nuk eshte ndryshe prej kaloris te yndyres -- ato jan njesi te energjise.  Nese i djege ato kalori qi i consumon apo ngren, you do te mbani peshen e njejt, nese i djegni me shum kalori se sa i konsumoni apo hani, ateher ju do te hupni killazh apo peshe.

bottom of page